Saç Dökülmesi
Saç dökülmesi günde normal olarak 80 saç kılı dökülür. Bundan fazla dökülme yaşın ilerlemiş olması, bazı ateşli hastalıklar, tiroid hastalıkları, kansızlık, verem, şeker hastalığı gibi bütün vücudu etkileyen hastalıklardan sonra görülür. Tıp dilinde alopesi adı verilen saç dökülmesi; basit saç dökülmesi ve pelad olmak üzere iki çeşittir.
Saç dökülme nedeneleri
-Doğrudan deriden kaynaklanan hastalıklar
-Bazı ilaçlar
-Bazı hastalıklar
-Olağan saç dökülmesi ( Günde ortalama 100 adet saç teli)
-Stres ( Stresin neden olduğu saç dökülmesi / Saç dökülmesinin neden olduğu stres )
-Uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı
-Ailesel saç kaybı
-Bölgesel saç dökülmesi
Genetik Hastalıklar:
Androgenetik Alopesi:
Genetik olarak yatkın olanlarda genellikle 20 – 30 yaşları arasında ortaya çıkar. Öncelikle alın bölgesindeki saç çizgisi çekilir. Sonra da tepe bölgesi incelip açılır. Üç etkenin önemli rolü vardır. Bunlar; yaşlanma, erkeklik hormonları ve genler.
Diğer nedenler:
· Doğum sonrası
· Yüksek ateş, ağır enfeksiyon ve soğuk algınlığı
· Tiroit hastalıkları
· Eksik protein içerikli beslenme
· İlaçlar
· Kanser tedavileri
· Doğum kontrol hapları ( kalıtsal bir yatkınlıkla oluşabilir)
· Demir eksikliği
· Büyük cerrahi girişimler ve kronik hastalıklar
· Mantar hastalıkları
· Saç koparma hastalığı
DHT:
“Kötü” Testosteron DHT vücuttaki pek çok erkeklik hormonundan biridir. DHT bir erkeğin yaşamının erken dönemindeki gelişim aşamalarında önemlidir; ancak, erkekler yaşlandıkça saç dökülmesinin nedeni haline gelmeye başlar. DHT saç folikülünü gözle görülebilir saç üretemeyecek şekilde küçültür. DHT erkek tipi saç dökülmesinde önemli bir rol oynar.Erkek tipi saç dökülmesi DHT ( dihidrotestosteron )’ un kıl foliküllerine olan aktivitesinden kaynaklanmaktadır.
İnsan saçı normalde büyüme, dökülme ve yeniden büyümeyi içeren bir döngüyü izler. Ancak artmış DHT düzeylerinin büyüme evresinin kısalmasına ve saçın dökülmesi için gereken sürenin kısalmasına katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bu durum saçların cılızlaşmasına yol açar.DHT’ nin katkısının olduğu durumlar;
-Saçın büyüme evresinin kısalması
-Saç foliküllerinin ilerleyen minyatürizasyonu
-Terminal saç sayısında azalmaDHT’ yi baskılamak artık mümkün;
DHT miktarı azaltılarak erkek tipi saç dökülmesinin önlenebildiği ve bazı erkeklerde saçın tekrar büyüyebileceği yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. Bu bulguların sonucunda, bilim adamları yeni bir tedavi geliştirmişlerdir. Bugün erkek tipi saç dökülmesinin tedavisi, daha önce olmadığı kadar çok seçenekle vardır.
• Erkek tipi saç dökülmesi (Androgenetik allopesi)
Bu saç dökülmesi tipinin sıklığı tam olarak kaydedilmemekle beraber beyaz ırktaki insanlarda sıklığı %100’e yaklaşmaktadır. Sitemizde erkek tipi saç dökülmesi ile ilgili bütün genel bilgileri bulabileceksiniz.
• Diffüz alopesi
Bütün kafa derisi üzerinde yayılan jeneralize veya global saç dökülmesidir. Ciddi boyutlarda saç kaybı olana kadar genellikle farkedilmez. Diffüz alopesinin gidişatı değişkendir ve nedene bağlı olarak devamlı veya dönem dönem artan şekilde olmaktadır.
• Alopecia areata
Belirti vermeden sınırları belirgin küçük dairesel yamalar şeklinde ortaya çıkar. Bazen de bütün kafa derisindeki saçın, hatta bütün vücuttaki kılların kaybıyla seyreder. Bunların dışında yara dokusu oluşturmayan, geri dönüşümlü, ve yaş, cinsiyet ve ırk tercihi olmayan bir hastalık olarak tanımlanır.
• Sikatrisiyel alopesi
Saç foliküllerinin kalıcı yıkımından ve fibrozisinden (yara dokusu oluşumu) kaynaklanmaktadır. Genellikle dairesel şekilde oluşurken, yaygın bir şekilde de olabilir.
• Travmatik alopesi
Traksiyon (çekmeye bağlı) veya travmatik alopesiler çeşitli tipteki fiziksel ve kimyasal yaralanmalardan kaynaklanır ve akut veya kronik olabilir.
• İnfeksiyonlar ve infestasyonlar
Buradaki saç kaybı çeşitli mikroorganizmalar (mantarlar, bakteriler veya virüsler) ve bitler tarafından doğrudan veya dolaylı olarak saçın gövdesinin yıkılması veya saç foliküllerinin işlevlerinin bozulmasına bağlıdır. Bu tipteki saç dökülmesi spesifik olarak neden olan ajana göre değerlendirilir.
• Alopesiye neden olan saç gövdesi anormallikleri
Saç gövdesinin yapısal anormallikleri dört grupta incelenir: kırıklar, düzensizlikler, kıvırcıklanma veya sarmallaşmalar ve saç gövdesini etkileyen yabancı maddeler.
• Herediter ve konjenital alopesi
Bu tip saç dökülmeleri çeşitli kalıtımsal hastalıklardan veya gebelik ve doğuma bağlı hastalık veya komplikasyonlardan kaynaklanmaktadır.
• Çeşitli nedenlere bağlı alopesi
Sedef hastalığı gibi çeşitli kronik cilt hastalıkları saçlı deriyi de tutabilir.
Bunların dışındaki diğer saç dökülmesi tipleri genelde geçicidir ve çeşitli faktörler tarafından oluşur. Bunlara örnek olarak stres , troid bozuklukları, çinko ve demir eksiklikleri, infeksiyonlar, genel anastezi ile ameliyat, diyabet, aşırı doz A vitamini, başta kemoterapi olmak üzere çeşitli ilaçlarla yapılan tedaviler verilebilir.
@ Hadis - 01 Tem 2012
Teşekkürler çok yararlı bir yazı olmuş, Saçlarımın dökülmesine bir türlü engel olamamıştım.
@ Haydar - 23 Eyl 2012
Bir aralar saçlarım hızlıca dökülmeye başlandı, ama arkadaşımın tavsiyesi üzerine zeytin yağı sürmeye başlayınca bu dökülmeler durdu. Aradan 3 yıl geçti ve bende zeytin yağı sürmeyeli neredeyse 1 yılı geçmiş ve saçlarım yine dökülmeye başlıyor. Acaba zeytin yağı nın zararı varmı yok mu?
@ Mumin - 09 Eki 2012
Slm. Bende sac ekimi yaptıracagım seker hastasıyım saclarım dökülüyor ve bitkisel yollarla cok denedim sac dökülmesini engellemeye ama bi faydasını göremedim mecburen ameliyat olacagım…
@ Selami Şahin - 21 Ara 2012
Saçlarım son 1 senedir sürekli dökülüyor, bende kısa sürede saç ektirmeyi düşünüyorum. saç ekimi yapmak için bana doğru ve güvenilir bir saç ekimi merkezi tavsiye etmenizi istiyorum teşekkürler.