Saçsızlığın İnsanlar Üzerindeki Psikolojik Etkileri Nelerdir?
İnsanlar arasında saç dökülmesi toplumsal bir problem haline gelmesiyle birlikte kelliğe neden olup devamında saç dökülmesi yaşayan insanların psikolojisini etkileyen bir problem haline geliyor.
Saç dökülmesi, saçların zayıflaması ve güçsüzleşmesi gibi değişik nedenlerden dolayı oluşan bir çeşit hastalıktır. Normal şartlarda gülük ortalama 50 – 80 arasında saç teli dökülür. Ancak bunun dışında aşırı saç teli dökülmesi durumlarında ise bu sayı artış göstermektedir. Bu durumda taraklarımıza banyo ve lavabo giderlerinde çok sayıda saç biriktiğini görürüz.
Hem kadın hem de erkeklerde büyük bir sorun haline gelen saç dökülmelerinin altında birçok sebep bulunmaktadır. Menopoz, saçlarla oynama, mineral ve vitamin eksikliği, tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçlar, demir eksikliği, çinko eksikliği, ani zayıflama, şok diyetlere bağlı protein eksikliği, doğum ve stres gibi sebepler saç dökülmesinin en başında gelmektedir.
Saçsızlık insanlarda yaşlanma hissi veren ve insanları mutsuz eden ciddi bir problemdir. Stres ve ruhsal olaylar, deri hastalıklarını her zaman tetiklemiştir. Saç dökülmesi ise bu deri hastalıklarının en başında gelmektedir. Erkeklerin en büyük problemlerinden olan saç dökülmesi moral bozukluğuna, insan psikolojisinin sarsılmasına neden olan etkenlerden birisidir ve bir o kadarda erkeklerin hiç istemedikleri bir durumdur.
Sadece erkeklerin değil kadınların da hiç istemedikleri bir durumdur saç dökülmesi. İnsan hayatında saçın göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir yönü vardır. Çünkü saç kişinin ilk göze çarpan özelliklerindendir. Bir noktadan sonra bu problem sadece görünüşü etkileyen bir problem olmaktan çıkar, ciddi psikolojik sorunlara yol açar. Saç dökülmesi yaşayan bireyin kendine olan güveni kaybolur, kendisi hakkında görüşleri değişir hatta bazen kimliği dahi değişebilir. Saç dökülmesi olan insanlar ayna karşısında daha az vakit harcalar çünkü daha az çekici olduklarını hissederler, yaşlanmaktan kokarlar, kel insanları daha çok fark ederler ve kelliklerini başkalarının kolay fark edecekleri düşüncesi ile kendilerini yer bitirirler. Bu şekilde büyüyen saç dökülmesi sorunu kişileri toplumdan uzaklaştırır ve tek kalmalarına neden olur.
Saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya kalan bireyler bazen şapka takarak saçlarının döküldüğünü saklamak isterler.
@ Seda - 27 Tem 2013
Ablamın saçları bir kaza sonucu söküldü kafasının sağ kısmında büyük bir kellik oluştu ve ablam bu durumdan hiç memnun değil hatta bizden ve arkadaşların uzaklaştı asabileşti bazen yüzüme bakmaya utandığını bile düşünüyorum. Saçsızlık insanlar üzerinde gerçekten büyük değişimler ve psikolojik bozukluklara yol açıyor.
@ Emin Köşe - 27 Tem 2013
Saçlarım dökülmeye başladığında pek önemsememiştim ancak sonraları ailemin ve arkadaşlarımın esprileri ile birlikte bu durum çok kafama takılır oldu gittiğim her yerde gündemdeki konu benim kel olmamdı sonra sonra bu durum gerçekten çok canımı sıkmaya başladı ve şimdi içimden dışarı çıkmak bile gelmiyor evden hiç çıkmasam daha iyi gibi geliyor.
@ Can - 31 Tem 2013
Merhabalar sayın hocalarım, ben 18 yaşındayım ve saç dökülmesinden gerçekten çok korkuyorum hele hele son 1 yıldır dahada çok korkar oldum niye derseniz babamın saçları dökülmeye başladı ve kafasının üzeri baya geniş bir şekilde açıldı tabi ki bunların sonucunda ise psikolojisi sıfır oldu canı sürekli sıkkın sürekli sinirli artık yanında saçlarımızı bile taramaz olduk. Saç dökülmesinin insanlar üzerindeki psikolojik etkisi gerçekten çok büyük.